Internet of Things

Workshop Internet of Things

Leuk dat je meedoet met deze workshop Internet of Things.


Tijdens deze workshop ga je aan de slag met Internet of things. Je gaat 2 microcontrollers (CyberPi’s) programmeren zodat deze op basis van input/output en een Wifi LAN verbinding met elkaar kunnen communiceren en uitvoeren.

Je gaat een seismografisch meetstation programmeren met de programmeertaal Scratch en de ingebouwde gyroscope/acceleratie sensor van 1e CyberPi. De 2e CyberPi ga je programmeren om een bericht te ontvangen via een Wifi LAN verbinding.

Het prototype wat je gaat programmeren moet als volgt werken. Zodra de 1e CyberPi een trilling waarneemt gaat er een alarm af en verzend hij een bericht middels de Wifi LAN verbinding zodat deze ook gealarmeerd wordt, de 2e CyberPi simuleert eigenlijk een smartphone of een computer op afstand waar je ge-alameerd en geïnformeerd wordt over de trilling/aardbeving die plaatst vindt op dat moment.


Om het seismografisch meetstation te programmeren heb je onderstaande nodig:

2 x de CyberPi microcontroller:

Voor dit prototype heb je 2 microcontrollers nodig. De CyberPi is een ESP 32 microcontroller met ingebouwde Wifi en Bluetooth adapter. Zodra je meerdere CyberPi aanzet maken ze onderling automatisch een LAN-verbinding. Vergeet niet om de extensie Broadcast-modus upload toe te voegen. Deze vind je onder het plusje extensie – apparaatextensie.

mBlock 5 programmeer platform:

Hiermee ga je de 2 CyberPi programmeren, in de how-to video Cyber-Pi IoT kun je onderzoeken hoe dit moet. Heb je nog nooit gewerkt met mBlock 5 of uberhaupt programmeren dan kun je dit onderzoeken middels how-to mBlock 5 basis.

USB-stick voor als het niet lukt:

Mocht het jou niet lukken om het algoritme te programmeren aan de hand van de how-to video dan hebben we een USB-stick met daarop Scratch code. Deze kun je dan importeren en openen in mBlock. Daarna kan je dan de juiste code voor elke Cyberpi Uploaden, hoe je dat doet kun je vinden in de how-to video live en upload modus

 

Succes met het programmeren en prototypen van de CyberPi’s en vergeet niet dat je fouten moet maken om te leren!


 

Terug naar overzicht workshops