Terug naar overzicht

Challenge Droog blijven als je fietst

We gaan Luuk helpen. Luuk woont met zijn ouders in een groot huis in een klein dorp. Luuk fietst elke dag vanuit zijn huis naar school toe. Op een zonnige dag is dat niet zo erg, maar als het regent dan baalt Luuk als een stekker. Bekijk eerst de film goed zodat je goed weet tegen welk probleem Luuk aanloopt.

In deze challenge ga je leren hoe je:

  • Door het volgen van de ontwerpcyclus een oplossing kan bedenken voor het probleem
  • Onderzoek doet naar manieren om droog te blijven en hoe je de gevonden informatie kan inzetten bij het oplossen van het probleem
  • Jezelf kan inleven in een ander door een persona te maken

Dit ga je bereiken door de stappen van de ontwerpcyclus te doorlopen met behulp van het werkblad. Kom je er even niet uit dan kan je de extra filmpjes bekijken.


Tijd voor de opdracht:

  • 2 uur die je samen met je leerkracht indeelt

Hulpmiddelen die je kan gebruiken:


Opdracht inleveren:

Overleg na iedere stap met je leerkracht of je verder mag.

Succes en vooral veel plezier!


Werkbladen Ontwerpcyclus
Tijdens deze challenge maken we gebruik van de ontwerpcyclus. De werkbladen gaan je helpen om alle stappen uit deze cyclus te doorlopen zodat je een goede oplossing kan bedenken voor Luuk. Mocht je de werkbladen nog niet uitgeprint hebben, kan je ze hier downloaden.

Download Werkbladen Ontwerpcyclus

Introduceren
Heb je de film goed bekeken? Dan weet je nu tegen welk probleem Luuk aanloopt.
Ga nu het probleem in je eigen woorden omschrijven en bedenk goed aan welke eisen en wensen de oplossing moet voldoen.


Verkennen
Hier ga je eerst goed op onderzoek uit zodat je zoveel mogelijk weet over het onderwerp. Daarna kan je gaan brainstormen over oplossingen.

Gebruik bij deze challenge een persona om het probleem te verkennen.

How-to persona

Ontwerp schetsen
Tijd om jouw idee tot leven te brengen. Dat doen we door eerst je ontwerp te schetsen. Hier ga je al rekening houden met verschillende constructies, materialen, technologieën en gereedschappen.

Gebruik bij deze challenge een schets op papier om je ontwerp te schetsen

How-to Schets op papier

Het is belangrijk om goed de werkbladen te blijven volgen. Heb je een GO! gekregen van de leerkracht? Ga dan snel door naar de volgende stap!


Ontwerp realiseren
In deze stap ga je eerst alles klaar leggen en zorgen dat je een goed plan van aanpak hebt. Vergeet ook niet op de veiligheid te letten.
De werkbladen helpen je om alles goed te doorlopen.


Testen en bijstellen
Werkt het ontwerp zoals je bedacht had? Tijd voor de grote test! Pak je wensen en eisen die je aan het ontwerp had gesteld er nog even bij en doorloop de stappen.


Presenteren
Tijd om je ontwerp te presenteren aan je klasgenoten. Je hebt meerdere manieren om te presenteren. Hoe ga jij je ontwerp presenteren?